Filmen om Göteborgskoloristerna

Ett Nytt Liv

Ett mystiskt fynd i ett bankvalv efter en död släkting leder ut på en upptäcktsfärd i konsthistorien. Från de torftigaste konstnärskvartar på trettiotalet till de finaste salongerna idag, söker mysteriet från bankvalvet sin lösning i nutid: Ett litet tummat brunt paket, inlåst i decennier, som inte får utsättas för dagsljus.

WWW.FACEBOOK/ETTNYTTLIV

Ett Nytt Liv

Efter den internationella succén med Fotbollens sista proletärer är regissörsduon Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson tillbaka med ännu en göteborgsk berättelse. Denna gång handlar det om Göteborgskoloristerna; konstnärerna som under sina korta och dramatiska liv, skildrade staden, havet och skärgården på ett helt nytt sätt. I centrum står den mytomspunne målaren Inge Schiöler.

På upptäcktsfärden möter vi släktingar och vänner till koloristerna, konstnärer och poeter. Bl a medverkar Tomas Tranströmer, Andreas Eriksson, Johan Cullberg, Håkan Wettre, Ann Smith, Arne Öhnell, Krister och Ingrid Schiöler

Konstnären Inge Schiöler målade hav, öar och nakna berg i rena färger. Han skapade så att det sprakade och hans tavlor från Sydkoster lyser av liv och längtan. Men verken från tiden på S:t Jörgens mentalsjukhus är kaotiska, otåliga och nerviga. Träden utanför sjukhuset avbildade han som ett virrvarr av ovisshet, kanske talade de till honom om en annan tillvaro. Han blev fri och fick ett nytt liv på öarna i Bohusläns norra skärgård, vilket dokumentären Ett nytt liv av Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson skildrar vackert, spännande och känsligt. Filmen handlar också om Göteborgskoloristerna och om konstens värde. Vad ska Carl Pontus göra med Inge Schiölers okända teckningar som han ärvde av morfadern och konsthandlaren Gunnar Hjorthén? Sälja och bli rik?

Göteborgskoloristerna var en grupp fattiga 30-talskonstnärer som sökte skapa ordlös poesi av sina bilder. Mitt i filmen finns en sång av Charles Trenet, L’âme des poètes. Vi hör Trenet sjunga om hur det kan vara när poeter försvinner. Då lever deras sånger på gatorna och folk sjunger orden, kanske lite disträ utan att minnas vem det var som skrev dem och utan att veta vem hjärtat slog för …

 

Skrivet av Udo Spongberg

Via en historia med minst lika många förvecklingar som Da Vinci-koden kommer filmaren Carl Ponthus Hjorthén över ett mystiskt dokument i ett bankfack. Avsändaren är konstnären Inge Schiöler – en av de tongivande göteborgskoloristerna på sin tid – och via mystiska pantbrev, skuldreverser och personliga hågkomster rullas rottrådarna upp till en svunnen tid. En epok då rika grosshandlare och redarsöner i förskingringen och kunde frottera sig med hålögda överliggarstudenter, misslyckade poeter och mordbrännare i seanser varefter konstskatter kunde byta ägare över ett nattligt parti stötpoker och en oförsvarlig mängd absint.

Ett nytt liv är den fjärde filmen av Jönsson/Hjorthén från Svenska Filmstudion. Tidigare har de gjort Mari Carmen España: Tystnadens slut, Hemligheten och Fotbollens sista proletärer.

Regi: Carl Pontus Hjorthén & Martin Jönsson
Medverkande: Tomas Tranströmer, Andreas Eriksson, Johan Cullberg m.fl
Land: Sverige (2014)
Språk: Svenska (Ingen text)