EUROPAS BRASILIA

I bostadsbristens sextiotal drabbades stadsplanerarna i Göteborg av storhetsvansinne. Stadens industrier expanderade i rekordfart och det talades om att staden skulle växa om Stockholm och bli ett centrum i Norden.

Hjällbo byggdes 1968 och var en mönsterförort, invånarnas liv hade planerats in i minsta vardagsbestyr. Ute i världen imponerades man av svenskarnas ambitiösa samhällsplanering. I själva verket var det en del av en stadsplaneringsmiss av bibliska dimensioner. Genom bulvaner köpte kommunen upp mark från bönderna i grannkommunerna i Nordost; Angered och Bergum. Och där ute i vildmarken – långt från stadens centrum – skulle det nya Göteborg växa fram. Det skulle bli Europas Brasilia, tänkte man sig i all blygsamhet. Industrikrisen och den långa avvecklingen av Göteborg som arbetarnas förlovade stad krossade politikernas visioner, förorterna i Nordost växte aldrig ihop med staden och den förväntade utvecklingen kom av sig.

Sagal Adan Husseini är en 19-årig muslimsk tjej från göteborgsförorten Hjällbo med somaliska föräldrar.

Filmen börjar med att hon tar studenten och följer hennes väg ut i livet.

Samtidigt berättar hon historien om platsen där hon är uppvuxen och som hon älskar.

Sagal vill läsa till läkare och har sökt in till en skola i Rumänien. Samtidigt har hon en plats i landslaget i boxning att försvara. På oklara grunder antas inte hennes ansökan till skolan i Rumänien. Det ryktas om rasism och korruption.

Istället satsar Sagal helhjärtat på boxningen, samtidigt som hon tar ett jobb som personlig assistent. Men hon måste lägga om stil och bli starkare och mer aggressiv, för boxningsförbundet vill förändra amatörboxningen, så att den skall bli mer lik proffsboxning. I april 2014 blir hon svensk mästare i sin viktklass.

I filmen träffar hon olika personer med relation till Hjällbos historia och därigenom berättas historien om förorten där hon är uppvuxen.

Det är med kluvna känslor hon tar del av en historieskrivning där Hjällbo utmålas som ett stort misslyckande, som en krossad dröm. Hon besöker sin gamla skola och pratar med gamla lärare och gamla kompisar om vad det var som hände med Hjällbo, vilket utmynnar i frågor blir centrala i filmen: Vart tog alla svenskar vägen? Vad är jag om jag inte svensk? Somalia har hon varit i en enda gång och där stirrade alla på henne som om hon kom från en annan planet.

När Sagal till slut kommer in på Läkarutbildningen i Rumänien följer filmen med henne ut i ett Europa som skakas av motsättningar och islamofobi.

Sagals Hjällbo är idag en av de mest segregerade förorterna i Sverige. Men hon kan inte föreställa sig ett bättre ställe att växa upp på. På sin väg ut i livet reflekterar hon i filmen över denna motsättning.

EUROPAS BRASILIA

En film av Martin Jönsson och Carl Pontus Hjorthén Manus: Sagal Adan Husseini
 Exekutiv producent: Kalle Gustafsson Jerneholm Projektledare SVT: Lars Säfström Svenska Filmstudion 2015

 

rumble5-2-1