en dokumentärfilm som följer Laleh under två år

Filmen om Laleh

Regissörerna Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har under två år följt artisten Laleh Pourkarim och hennes arbete. Filmen, JAG ÄR INTE BEREDD ATT DÖ ÄN, är ett försök att förstå den kreativa processen i en kreativ själ under resan genom världen och musiken. Filmen innehåller specialskriven musik och intima musikaliska scener med Laleh som du aldrig sett henne förut. Bland annat ett oväntat möte med Benny Andersson.
Som liten klädde Laleh ut sig till prinsessa, för att vänta på den räddande prinsen. Då sa hennes mamma: ”Nej Laleh, det är du som är prinsen, du räddar dig själv”. Laleh följde mammas råd och har under sin karriär tagit hand om hela processen själv. Hon är en av få som är både låtskrivare, producent och artist.

Houshang och Atefe Pourkarim hade levt under jord i tre år i Iran när dottern Laleh föddes. De gick i exil och flykten tog familjen via Sovjet och Tyskland, till Sverige. Laleh växte upp i Hammarkullen, Göteborg och resten är historia. I filmen berättar Laleh öppenhjärtigt om livet och döden, om musiken och karriären. Om att vara tjej i ett mansdominerat yrke, om att komma till Sverige som flyktingbarn, om föräldrarnas liv och död. Och om gåvan hon fick av dem och ansvaret att förvalta den. Sitt liv och sin frihet.

”När jag gör musik så får jag skapa min egen värld, tid och plats, jag får möta hopp och höjder. Men under inspelningen av den här filmen fick jag istället återskapa verkligheten och möta mig själv”, säger Laleh.

Första pressvisningen av filmen sker exklusivt på fritidsgården i Hammarkullen i Göteborg fredagen den 21 november. Pressvisning i Stockholm äger rum den 24 november - plats meddelas inom kort.

Filmen är gjord av Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm som tidigare tillsammans och var och en bland annat regisserat/producerat filmerna ”The Extraordinary Ordinary Life Of José González”, ”Fotbollens Sista Proletärer”, ”Riedel! Riedel! Riedel!”, ”Tinariwen sur l’eau”,”Bobo Stenson Trio - In the Swedish Woods” m.m.

”Vi startade inspelningen med att isolera Laleh tillsammans med oss på 20 kvadratmeter i 30 minusgrader i en enslig fjällstuga i Tjautjas utanför Gällivare. Här kunde vi börja från noll tillsammans i dunjackor och långkalsonger. Vi försökte åstadkomma klassisk teambuilding. Istället blev det en lång kamp och något mycket större än så", säger Fredrik Egerstrand & Kalle Gustafsson Jerneholm.